top of page
JEFF - 1.jpeg

Heenreis & wegbeschrijving


Lakeside Lodge is best bereikbaar vanuit Kiruna Airport. Zodra je je huurauto hebt afgehaald, is het nog een kwartiertje rijden. Volg eerst de pijlen richting het wereldberoemde IceHotel. Net wanneer je de rivier 'Torne Älv' overgaat, neem je de eerste straat links. Vervolgens is het nog 6km rijden en je bent er. 

Na reservatie ontvang je van ons nog een zeer gedetailleerde routebeschrijving.

IMG_4917.jpeg
IMG_6988.jpeg

Sleutel bij Aankomst

Ofwel hebben we voorafgaand contact en bezorgen we je persoonlijk de sleutel.

 

Ofwel maken we afspraak met buurman Lars Lindberg, een gepensioneerde local uit het nabijgelegen Kiruna. Ofwel maken we afspraak met Jenny & Levi, een jong koppel uit de buurt die ook onze housekeeping doen. Zowel de buurman als Jenny hebben een sleutel van de lodge, spreken perfect Engels en kunnen je helpen met alle praktische vragen.

Beddengoed & Handdoeken

Wij voorzien het beddengoed en dat ligt voor je klaar bij aankomst.

  • Er is een 2-persoonsbed (boxspring) in afmeting 180cm x 200cm. Op dit bed ligt een 100% ganzendons dekbed.

  • Daarnaast zijn er 2 stapelbedden (4 slaapplaatsen dus) met een matras van 80cm x 200cm. Deze bedden zijn uitgerust met een comfortabel dekbed.

Handdoeken voor persoonlijk gebruik kan je best meebrengen en een badlaken voor de sauna is ook aangewezen. Keukenhanddoeken zijn wel aanwezig.

IMG_7006.jpeg
IMG_6996.jpeg

Comfort & Uitrusting

De woonkamer omvat een keukentafel met 6 stoelen, zithoek, open haard. De 2 slaapkamers in de main cabin hebben telkens één stapelbed. De aparte 2-persoons slaapcabin heeft een boxspring matras.

De keuken is uitgerust met een elektrisch kookvuur, een microwave, koelkast met vriesvak, waterkoker. Er is geen stromend water aanwezig. Het water uit het meer is bruikbaar en zelfs drinkbaar. In de winter laat je de sneeuw eerst smelten in daartoe bestemde RVS emmers.

Sanitair & douchen

De Zweden zijn het gewend. Voor jou is het misschien helemaal back to basics 😊. In concreto: een echte badkamer of douche is er niet. Wassen doen we met een van deze opties:

  • Warm stoken van een waterton met 50L warm water. Wassen doe je door vervolgens met een kleine emmer water over je te kappen.

  • In de zomer neem je gewoon een duik in het meer met je busje shampoo.

  • In de winter ga je dagelijks in de sauna. De saunakachel heeft een warmwater reservoir van 20L waarmee je je in de ruimte daarnaast kan wassen.

IMG_3879.jpeg

Toilet

De lodge beschikt over een typisch Zweeds 'droogtoilet' in een apart gebouwtje. Dat kan je vergelijken met een gewoon toilet qua comfort maar de restanten worden niet weggespoeld in de natuur met water, maar herleid tot mest na verloop van tijd.

Daarnaast heeft de main cabin ook een extra ecologisch verbrandingstoilet. Dat is in de Zweedse natuur een heel gebruikelijk 'apparaat'. Het ziet eruit zoals een gewoon toilet maar na gebruik worden alle restanten 100% verbrand en herleid tot een klein restant aan asse.

Winkels in de buurt

Het dorpje Jukkasjärvi heeft een Coop mini-market en is op 12' rijden. Je kan er brood kopen en alle dagelijkse gebruikelijke etenswaren. Tegelijk is in Jukkasjärvi het wereldberoemde Icehotel waar je bij -5° een borrel kan drinken. Het restaurant van het hotel is een absolute aanrader (en gewoon 21°c).

 

In de stad Kiruna (20' rijden) zijn er enkele heel grote supermarkten (Coop / ICA) waar je letterlijk alles vindt. Bovendien zijn ze alle dagen geopend van 08u00-22u00. Daarnaast zijn er meerdere bezinestations, restaurantjes, etc.

coop kiruna.jpg
IMG_0250.jpeg

Winter of Zomer?

Bij Lapland denken we vaak meteen aan meters sneeuw en alles wat daar bij hoort. Maar Lapland kent natuurlijk ook zomers. In juni & juli gaat de zon hier zelfs nooit onder. Vandaar de term 'Midnight Sun'. Vanaf oktober kan je geregeld het noorderlicht spotten en tussen december en mei verandert alles dan in een mooi wit betoverend landschap.

 

Wijzelf vinden alle seizoenen bijzonder mooi & intens :-).

bottom of page